Cloud

Online opslagruimte

Centrale online opslagruimte zoals een cloud is eigenlijk niets nieuws. Neem bijvoorbeeld (web)mail. Gezien de opslagruimte op servers een stuk goedkoper is geworden zijn er veel meer mogelijkheden ontstaan. In veel vormen kan een cloud tegenwoordig toegepast worden

Cloud in combinatie met website & CMS

In veel gevallen zal "de cloud" gebruikt worden als online opslagruimte die via het CMS aan gesproken kan worden. Dit is zeker niet de enige toepassing maar in het geval van website en cms wel een hele gemakkelijke.

 

Van online opslagruimte tot CDN

Web Disk, Amazon S3 of Dropbox is externe opslagruimte. Een CDN (Content Delivery Network) is een netwerk van servers. Op elke van deze servers staat een kopie van de bestanden die op een CDN-server geplaatst zijn. Deze bestanden hoeven bij een aanvraag niet van de (hosting-) webserver gehaald te worden. De webserver genereerd de website het CDN levert de bijvoorbeeld de afbeeldingen en alle andere statische bestanden.

 

Waarom een CDN gebruiken?

Het voordeel van een CDN is dat de belasting van de server en de bandbreedte bij het ophalen van deze bestanden door andere servers wordt uitgevoerd, niet door de webserver, die ondertussen belast wordt met het opbouwen van de webpagina die de bezoeker heeft aangevraagd. Het zorgt er voor ervoor dat de website voor al de bezoekers sneller laadt.

Voor internationale websites wordt in een CDN de dichtstbijzijnde server aangesproken. Waar een Nederlander de bestanden van een Europese server laadt, haalt een bezoeker in Amerika de bestanden voor de website van een CDN server in Amerika. Dit zorgt er voor dat de website overal snel is en blijft.

Afhankelijk van het bereik (Europees, Azie, wereldwijd) van de website wordt er een passend CDN en of passende configuratie gekozen.