Amazon S3

Snel en betrouwbaar

Een goede manier om veel afbeeldingen, grote (media)bestanden en documenten te hosten is via een Amazon S3 account.

De bestanden staan dan niet op server van de website, maar zijn opgeslagen op een server van Amazon. Bezoekers merken hier niets van en in het Modx CMS merk je nauwelijks verschil in het beheer van de bestanden. Daarentegen zal de website veel sneller laden, zeker bij het gebruik van veel afbeeldingen.

Voordelen extern hosten (media)bestanden

Omdat elk bestand dat wordt weergegeven op een website automatisch door de browser van de bezoeker wordt gedownload kan dit zeer belastend zijn voor de server. Zeker bij meerdere bezoekers tegelijk kan de website hier behoorlijk traag van worden. Bestanden zoals afbeeldingen en videos zijn relatief groot en zorgen zo voor vele kilobytes aan dataverkeer.

Met de Amazon S3 server worden deze relatief grote bestanden via een andere server aangeroepen. Dit ontlast je eigen website en zorgt ervoor dat deze een veel kortere laadtijd heeft. De server waar de website wordt gehost (Apache server, PHP en MySQL) renderd zo de HTML-output. Ondertussen worden de zwaardere bestanden aangeroepen via de snelle servers van Amazon.

Een korte laadtijd is fijn en gebruikers vriendelijkheid voor de bezoekers van de website. Een korte laadtijd is echter ook erg belangrijk voor de resultaten in Google. Met een externe server laadt website veel sneller en heeft dus een korte laadtijd ("latency").

Van Amazon S3 naar Cloudfront

Voor internationale websites is met Amazon S3 eenvoudige een upgrade te maken naar Cloudfront. Amazon S3 (Simple Storage Service) is een online opslag web service, Cloudfront is een Content Delivery Network en heeft diverse server-locaties in Europa, Zuid- en Noord-Amerika en Azie. Een bestand dat op Cloudfront wordt geplaats wordt naar verschillende plaatsen in de wereld ge-upload. Zo staat dit bestand op verschillende servers in de wereld. meer lezen

Amazon S3 Kosten

Aan het gebruik van de Amazon servers zijn wel kosten verbonden. Deze kosten zijn relatief laag, er worden enkele dollar centen betaald per Gb data-verkeer. Daarentegen is er op het hosting account minder server ruimte nodig. Een kostenafweging die vooraf gemaakt moet worden natuurlijk, maar in de meeste gevallen zullen de kosten meevallen.